Κυνήγι, τελικά τι είναι;
Άθλημα; σπορ; αρχέγονο ένστικτο; καταστροφή της φύσης;
Είναι τρόπος ζωής ο οποίος λειτουργεί ως κίνητρο στο να βρίσκεται κάποιος άνθρωπος μέσα στην φύση, ο αυτοσκοπός αυτών των ανθρώπων είναι να βρίσκονται μέσα στην φύση και να απολαμβάνουν τα αγαθά αυτής. Καλά θα έλεγε κάποιος για να είναι αυτοί οι άνθρωποι (κυνηγοί) μέσα στην φύση πρέπει να σκοτώνουν τα ζωάκια;
Ε λοιπόν όσο και αν ακούγεται παράξενο στην εποχή μας, αυτός είναι τρόπος εξασφάλισης φυσικής τροφής (τρόπος ο οποίος συνυπάρχει με την ιστορία του ανθρώπου στην γη) μέσα από νόμους και φυσικά σε είδη ζώων – θηράματα τα οποία οι αριθμοί τους είναι πολύ μεγάλοι και σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η ύπαρξη τους (ρυθμίζοντας κατά κάποιο τρόπο τον πληθυσμό τους είτε μειώνοντάς τα είτε βελτιώνοντας τους βιότοπους τους).
Ο σύγχρονος άνθρωπος ο οποίος ζει πλέον σε μεγαλουπόλεις από μπετόν τείνει τα ζώα αυτά – θηράματα να τα προσωποποιεί δηλαδή να τα βλέπει σαν ανθρώπους επειδή δεν τα συναντά στις μεγαλουπόλεις αλλά δεν σκέπτεται ή αποποιείται της ευθύνης θανάτωσης άλλων ζώων για την διατροφή του, ζώα τα οποία γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα σε σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες χωρίς να δουν τον ήλιο αλλά και χωρίς να βοσκήσουν σε ένα φυσικό λιβάδι ταϊσμένα με τροφές κατασκευής ανθρώπου με όλα τα συνακόλουθα αποτελέσματα ας πούμε αρρώστιες κλπ.
Ακόμα ο άνθρωπος της μεγαλούπολης βλέποντας την καταστροφή της φύσης χωρίς να κάνει τίποτα για να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή, ο μόνος του τρόπος και φυσικά λάθος είναι στο να κατακρίνει τους συνανθρώπους του κυνηγούς έχοντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι κάτι προσφέρει στην φύση και έτσι έχει ήσυχη την συνείδηση του, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συνεισφέρει στην βελτίωση των βιοτόπων, αναδασώσεις, αποτροπή καταπάτησης της φύσης για οικονομικά συμφέροντα, στελέχωση και συνεισφορά σε σοβαρά οικολογικά – κυνηγετικά σωματεία κλπ.
Εχθρός του ανθρώπου κυνηγού ποιός είναι; Ο οικολόγος; όπως συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, ΟΧΙ διότι στο εξωτερικό οι πραγματικοί και σοβαροί Οικολόγοι και οι Κυνηγοί συνεργάζονται αφού έχουν τον ίδιο στόχο για την διατήρηση της φύσης. Εχθρός του ανθρώπου κυνηγού είναι ο λαθροθήρας ο οποίος δεν σέβεται την φύση αλλά ούτε τους νόμους (γραφτούς και άγραφους) που διέπουν το κυνήγι πράγμα το οποίο κάνουν συνήθως και στις υπόλοιπες ενέργειές τους ως άνθρωποι. Δυστυχώς σε κάθε κοινωνία δεν είναι όλα "ρόδινα" υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί.
Τελικά το κυνήγι ως δραστηριότητα στη Φύση προσφέρει ισορροπία πληθυσμού στα συγκεκριμένα ζώα – θηράματα, ισορροπία στον άνθρωπο κυνηγό αποβολή του άγχους της καθημερινότητας αλλά και προσφορά αυτού στην φύση διότι ατομικά αλλά και με τα συλλογικά του όργανα αποβλέπει στην διατήρηση της φύσης διότι χωρίς ΦΥΣΗ δεν υπάρχει ο άνθρωπος κυνηγός ακόμα περισσότερο ο άνθρωπος αφού μόνο με την συνύπαρξη αυτών υπάρχει προοπτική για την διατήρηση και βελτίωση της ΖΩΗΣ.
Μιχάλης Μπουρτζόγλου