ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
ΩΡΙΩΝ: Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού λύκων και αρκούδων
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr

Αθήνα, 9/2/2018
 

Προς: Υπ.Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Υπόψιν: Αναπλ.Υπουργού κ.Σωκράτη Φάμελλου


Κοιν: ΜΜΕ, Κόμματα, Βουλευτές, Κυνηγ.Οργανώσεις, Μέλη & Φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού λύκων και αρκούδων

Κύριε Υπουργέ,

σε καθημερινή σχεδόν βάση, έρχονται στη δημοσιότητα ειδήσεις για επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα και άλλα οικόσιτα ζώα. Κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές της χώρας μας διαμαρτύρονται έντονα για τις ζημιές που επιφέρουν στο ζωικό τους κεφάλαιο οι λύκοι και οι αρκούδες, ζητώντας από τις αρχές να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τη ζωή και τις περιουσίες τους. Σε πολλά μέρη οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν γύρω από το χωριό τους για να μαζέψουν ξύλα, χόρτα ή μανιτάρια, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο υπερπληθυσμός των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων συμβάλλει στην περαιτέρω ερημοποίηση της υπαίθρου από τους ανθρώπους της. Έχουν ήδη καταγραφεί επιθέσεις αρκούδων και λύκων, με τραυματισμούς ανθρώπων, ακόμη και εντός κατοικημένων περιοχών. Από τύχη μέχρι σήμερα δεν θρηνούμε πολλά θύματα. Έχουμε όμως επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς από επιθέσεις άγριων ζώων που είναι σε καθεστώς προστασίας. Συχνά είναι και τα τροχαία ατυχήματα με άγρια ζώα στις επαρχιακές, ακόμα και στις εθνικές οδούς.

Τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα της πατρίδας μας, κυρίως ο λύκος και η αρκούδα, έχουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα και ορθά διαβιούν σε καθεστώς προστασίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι σε καθεστώς ασυδοσίας και μπορούν ανενόχλητα να κυκλοφορούν στις περιοχές όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι. Τα περισσότερα αν όχι όλα τα περιστατικά, συμβαίνουν, όχι εντός καταφυγίων άγριας ζωής, όπου τα ζώα αυτά πρέπει να έχουν ένα ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, αλλά σε χώρους ανθρώπινης παρουσίας όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να εμφανίζονταν. Είναι προφανές ότι ο αριθμός των λύκων και των αρκούδων στη χώρα μας έχει αυξηθεί πολύ πέραν του να χαρακτηρίζονται ως είδη προς εξαφάνιση.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όταν κάποιο άγριο ζώο, είτε ανήκει σε προστατευόμενο είδος είτε όχι, αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, πόσο μάλλον να επιτίθεται σε ανθρώπους, τότε χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. Ακολούθως, τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, όχι οι πολίτες, επιβάλλουν τα ανάλογα διαχειριστικά μέτρα. Τέτοια μέτρα είναι η θανάτωσή του ή ο εγκλεισμός του σε απόλυτα ελεγχόμενο περιφραγμένο χώρο.

Ο έλεγχος του πληθυσμού των άγριων ζώων μπορεί να γίνει με κυνηγετικές πρακτικές, όπως αναφέρουν οι κανόνες συμβίωσης ανθρώπων με αρκούδες στη Ρουμανία ή με θανάτωση των επικίνδυνων για τον άνθρωπο ζώων από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, όπως εφαρμόζεται στη Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, Φιλανδία κλπ. Στη Σλοβενία, με έκταση δέκα φορές μεγαλύτερη από τη Δυτική Μακεδονία, τα αρμόδια όργανα της πολιτείας αποφάσισαν να θανατώσουν σχεδόν το 20% από τις 400 αρκούδες και τους 100 λύκους που ζουν υπό καθεστώς προστασίας. Ο ίδιος αριθμός αρκούδων εκτιμάται ότι υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία όπου έχουμε συνεχείς εμφανίσεις αρκούδων πέριξ και εντός οικισμών, καθώς και συνεχείς επιθέσεις σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Εντούτοις, κανένα μέτρο διαχείρισης, εκτός της καταγραφής των ζημιών, δεν επιχειρείται.

Στη χώρα μας, υπό την επήρεια ενός ιδιότυπου καθεστώτος που δεν βασίζεται σε επιστημονικές πρακτικές αλλά σε αντικυνηγετικά ιδεολογήματα και ακτιβιστική ζωοφιλία, αποφεύγεται συστηματικά ακόμα και η λεκτική χρήση του όρου «θανάτωση άγριου ζώου». Παρά τα συνεχιζόμενα κρούσματα επιθέσεων άγριων ζώων σε ανθρώπους και οικόσιτα ζώα, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το αυτονόητο. Ανάμεσα σε μια ανθρώπινη ζωή και στη ζωή ενός άγριου ζώου, πρέπει να υπερισχύει η αξία της ζωής του ανθρώπου. Ελπίζουμε να είναι αυτό προφανές για όλους. Αραγε, πρέπει να θρηνήσουμε θύματα των λύκων στην Πάρνηθα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας για να αντιληφθούν οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού τους;

Κύριε Υπουργέ,

μας εκπλήξατε ευχάριστα όταν αυξήσατε το όριο κάρπωσης του αγριόχοιρου, δείχνοντας σωστά αντανακλαστικά και αντίληψη της πραγματικότητας που δημιουργεί στην ύπαιθρο ο υπερπληθυσμός του. Το κυνήγι σε όλο τον κόσμο είναι ένα επιστημονικό μέτρο διαχείρισης της άγριας ζωής και, προς τιμήν σας, εφαρμόσατε αυτή την πρακτική που οι προκάτοχοι σας, τόσα χρόνια, από όλους τους πολιτικούς χώρους, δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν και να εφαρμόσουν.

Γίνονται διάφορες συζητήσεις για τον τρόπο ελέγχου του υπερπληθυσμού του λύκου και της αρκούδας στη χώρα μας. Αρκετοί προτείνουν να εκδίδονται ειδικές άδειες θήρας για τα άγρια ζώα τα οποία προκαλούν προβλήματα και κινδύνους κινούμενα κοντά σε οικισμούς και ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι άδειες αυτές, με υψηλό οικονομικό αντίτιμο, θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένους κυνηγούς με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Αφενός μεν θα ελεγχθεί ο πληθυσμός των ζώων και μάλιστα των πλέον προβληματικών εξ αυτών, αφετέρου δε, θα ενισχυθούν τουριστικά οι πλέον ορεινές και φτωχές περιοχές. Το αντίτιμο της άδειας θήρας θα μπορούσε να αποδίδεται στις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία αυτών των ζώων, για να αξιοποιηθεί στην προστασία των υγιών πληθυσμών τους.

Εμείς, τα μέλη του Συλλόγου «Ωρίων - Το δίκτυο των Κυνηγών», δεν σας προτείνουμε να εντάξετε τους λύκους και τις αρκούδες στον κατάλογο των θηραμάτων. Αλλωστε, τα συγκεκριμένα ζώα, ουδέποτε αποτελούσαν παραδοσιακό θήραμα στη χώρα μας. Οι Έλληνες κυνηγοί, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το κυνήγι για συλλογή τροπαίων και ταριχευμένων ζώων.

Σας ζητούμε όμως, κύριε Υπουργέ, να ακούσετε τις φωνές των κατοίκων της υπαίθρου που διαβιούν σε πραγματικά δύσκολες και πολλές φορές δραματικές συνθήκες, χωρίς τα προβλήματά τους να έρχονται στη δημοσιότητα των Αθηνών. Δυστυχώς, στη χώρα μας, είδηση είναι μόνο όταν ένας λύκος θανατωθεί σε τροχαίο και όχι όταν ο λύκος σκοτώσει και καταναλώσει δύο οικόσιτα σκυλάκια στην αυλή μιας κατοικίας.

Ο τρόπος ελέγχου του πληθυσμού και της παρουσίας των άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της πολιτείας. Ως πολίτες επισημαίνουμε το πρόβλημα και σας ζητούμε να εφαρμόσετε ό,τι ισχύει και στις άλλες χώρες του κόσμου. Χωρίς ιδεολογικές φοβίες, χωρίς λανθασμένες ζωοφιλικές αγκυλώσεις και ακτιβιστικές επιρροές, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πολίτες και διοικούντες, ότι η θανάτωση ενός αριθμού άγριων ζώων είναι επιστημονικά και διαχειριστικά σωστό μέτρο που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για την προστασία, τόσο των ίδιων των άγριων ζώων όσο και -κυρίως- των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο.

 Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,
 
O Πρόεδρος


Θωμάς Μπατσέλας
ΩΡΙΩΝ  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 1. Διαμαρτυρία για την διαχείριση του πληθυσμού του λύκου μέσα στην Agrotica
  http://agrotes.eu/diamartyria-gia-tin-diachirisi-tou-plithysmou-tou-lykou-mesa-stin-agrotica/
 2. Επίθεση αρκούδας σε μαντρί στις Σέρρες
  http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/580750/serres-epithesi-mayris-arkoydas-se-mantri
 3. Επίθεση αρκούδας σε άνθρωπο στη Φλώρινα (2013)
  http://florineanews.blogspot.gr/2013/04/blog-post_85.html
 4. Αρκούδα επιτέθηκε και τραυμάτισε άνδρα στη Φλώρινα (2017)
  http://www.protothema.gr/greece/article/706730/arkouda-epitethike-kai-traumatise-andra-sti-florina/
 5. Αδειες για το κυνήγι των δύο τρίτων των λύκων στη χώρα δίνει η Νορβηγία
  https://dasarxeio.com/2016/09/18/0000/
 6. Ειδήσεις με επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα και κτηνοτροφικά ζώα
  http://www.knf.gr/tag/επίθεση-λύκων/
  http://www.e-artemis.gr/tag/likos/
  https://www.ihunt.gr/taxonomy/term/498
 7. Χάρτης με επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα και κτηνοτροφικά ζώα
  http://kynigetikes.selides.org/index.php?option=com_content&view=category&id=130&Itemid=209

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2018/wolfbear.htm