ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Επιστολή στην Καθημερινή
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr
Αθήνα, 7/4/2010

Προς: Γ.Φραντζεσκάκη, συντάκτη K9Life, k9mailbox@yahoo.com
Σύνταξη Καθημερινής, kathimerini@kathimerini.gr, fax:2104808055
Κοιν.: Κυνηγετικές Οργανώσεις,
Κυν.Περιοδικά και Ιστοσελίδες,
Επαγγελματίες του κυν.χώρου,
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα.

Θέμα: Ανακριβές δημοσίευμα στη στήλη K9Life της Καθημερινής

Αξιότιμε Κύριε Φραντζεσκάκη,

Σε δημοσίευμα σας στο περιοδικό "Κ" της Καθημερινής, την Κυριακή 21-3-2010, με τίτλο «Έγκλημα και Τιμωρία - Μια απόφαση σταθμός της ελληνικής δικαιοσύνης» ασχοληθήκατε με το αποτρόπαιο έγκλημα ενός κτηνοτρόφου της Ρόδου, ο οποίος σκότωσε τρία κυνηγετικά σκυλιά κρεμώντας τα δύο από αυτά και δηλητηριάζοντας το τρίτο, για παραδειγματισμό όπως ανέφερε. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος εκτός από τον αποκρουστικό θάνατο που προκάλεσε στα σκυλιά, κατείχε παρανόμως παγίδες και δόκανα τις οποίες χρησιμοποιούσε για να θηρεύει παράνομα πέρδικες και λαγούς όπως έγινε γνωστό από άλλα δημοσιεύματα.

Σας συγχαίρουμε για την ανάδειξη του εγκλήματος αυτού που επιτέλους, με μια απόφαση σταθμό όπως την αποκαλέσατε και εσείς, ένας Έλληνας Δικαστής απέδωσε ουσιαστική δικαιοσύνη αλλά και ένα σοβαρό μάθημα για όλους μας.

Στο κατά τα άλλα αξιόλογο δημοσίευμά σας, υπάρχει μια εκ παραδρομής λανθασμένη αναφορά σχετικά με την απόδοση των συγχαρητηρίων για τη αποκάλυψη, διαλεύκανση και τιμωρία της παραπάνω αποτρόπαιας πράξης:
"Οσοι τους εντοπίζουν και δεν αδιαφορούν δεν είναι «καταδότες» ή μυστήριοι ζωόπληκτοι.Είναι κανονικοί άνθρωποι με οξυμμένο το αίσθημα της ανθρωπιάς της αξιοπρέπειας του καθήκοντος.
Το Κ9 συγχαίρει από βάθους ψυχής τους δύο αγροφύλακες και τις δικαστικές αρχές της Ρόδου.
"
Οι αγροφύλακες που αναφέρατε στο δημοσίευμά σας, δεν είχαν οποιαδήποτε συμβολή ή συμμετοχή στη σύλληψη και παραπομπή του εν λόγω κτηνοτρόφου. Και δυστυχώς ούτε στην ουσιαστική φύλαξη της υπαίθρου έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή, μιας και η επανίδρυση του συγκεκριμένου σώματος που έγινε πρόσφατα είχε περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατα εξαγγελθείσα βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει στην κατάργηση του αξιόλογου αλλά κακοδιαχειριζόμενου θεσμού της Αγροφυλακής και στην μετάταξη των υπαλλήλων της στη Δασική Υπηρεσία όπου ευχόμαστε να επιτελέσουν πλέον ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό έργο.

Τον άνθρωπο που διέπραξε το συγκεκριμένο έγκλημα, τον εντόπισαν και συνέλαβαν οι Θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, ύστερα από καταγγελίες κυνηγών του ιδίου Συλλόγου. Θεωρούμε λοιπόν ότι τα συγχαρητήριά σας, θα έπρεπε να απευθύνονται στους κυνηγούς-μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου για την ευαισθησία τους να αναφέρουν το γεγονός και βεβαίως στους Θηροφύλακες του εν λόγω συλλόγου που ολοκλήρωσαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραπομπή του δράστη στη Δικαιοσύνη.

Οι θηροφύλακες του ΚΣ Ρόδου, όπως και οι εκατοντάδες συνάδελφοί τους όλων των κυνηγετικών συλλόγων της χώρας μας, μισθοδοτούνται και εξοπλίζονται από τις εισφορές των κυνηγών, χωρίς την παραμικρή συμβολή της Πολιτείας. Βρίσκονται νυχθημερόν στη θεσμικά απροστάτευτη Ελληνική ύπαιθρο, έχοντας να επιδείξουν αξιοζήλευτο έργο σε επίπεδο ελέγχων και μηνύσεων για παραβάσεις του Δασικού Κώδικα, θέτοντας πολλές φορές εαυτούς σε ιδιαίτερο κίνδυνο στα πλαίσια της υπηρεσίας τους. Οι Θηροφύλακες επιτελούν ουσιαστικό και σημαντικό έργο για την προστασία της φύσης και των θηραμάτων, σε αντίθεση ενδεχομένως με τους αντίστοιχους υπαλλήλους του Δημοσίου που δεν έχουν να επιδείξουν κάποια ουσιαστική ενέργεια για την προστασία της άγριας πανίδας.

Οι κυνηγοί δεχόμαστε τακτικά τα «πυρά» τόσο των ΜΜΕ όσο και της κοινής γνώμης, κυρίως λόγω της λανθασμένης προσέγγισης που επικρατεί πως για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να το απομονώσουμε από τον άνθρωπο. Αντιλαμβάνεστε πως εκτός από άστοχη και αντιεπιστημονική αυτή η προσέγγιση είναι και επικίνδυνη μιας και αφήνει ανοιχτό και ελεύθερο το πεδίο σε όσους καταχρώνται και καταστρέφουν την Ελληνική φύση για ίδιο οικονομικό όφελος.

Περιμένουμε από σας και την εφημερίδα στην οποία εργάζεστε που χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα και ευθύνη απέναντι στο αναγνωστικό κοινό της σε ότι αφορά τις ειδήσεις που αναδεικνύει, να διορθώσετε προς το ορθό την απόδοση των συγχαρητηρίων για την παραπάνω ενέργεια γεγονός που θα έχει και συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Εκτιμούμε πως λόγω των παραπάνω, αν θεωρείτε πραγματικά αξιέπαινη τη συγκεκριμένη ενέργειά τους, οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου αξίζουν της αναγνώρισης του αναγνωστικού σας κοινού, έστω και τώρα.

  Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,
  
  O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου
 

----------------------------------
Σχετικοί σύνδεσμοι:
H σελίδα του επίμαχου δημοσιεύματος: www.orion.net.gr/act/2010/k9life21032010.jpg
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/mail2k9life.htm
http://www.rodia-elafos.gr
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=63106
http://www.econews.gr/2010/03/09/farmer-killed-three-dogs
http://www.econews.gr/2010/03/10/farmer-jail-killed-dogs
http://www.nooz.gr/greece/rodos-poini-fulakisis-se-ktinotrofo-pou-kremase-skulia
http://www.tvkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1851&Itemid=55
http://www.madata.gr/epikairotita/social/55187.html

Ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Δημοσιογράφου κ.Γιώργου Φραντζεσκάκη και του Ωρίωνα:

----- Original Message -----
From: Giorgos Frantzeskakis To: ΩΡΙΩΝ
Sent: Thursday, April 08, 2010 8:10 AM
Subject: Re: Ανακριβές δημοσίευμα στη στήλη K9Life της Καθημερινής
Σας ευχαριστώ για την επισήμανση και ζητώ συγγνώμη για την παραδρομή. Η διόρθωση θα δημοσιευτεί στο αμέσως επόμενο τεύχος του Κ.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Φραντζεσκάκης

----- Original Message -----
From: ΩΡΙΩΝ To: Giorgos Frantzeskakis Cc: ΩΡΙΩΝ
Sent: Friday, April 09, 2010 9:57 PM
Subject: Re: Ανακριβές δημοσίευμα στη στήλη K9Life της Καθημερινής
Αγαπητέ κ.Φραντζεσκάκη,
ευχαριστούμε πολύ για την άμεση και ειλικρινή ανταπόκρισή σας.
Είναι ακριβώς ό,τι θα περιμέναμε από έναν ευσυνείδητο λειτουργό του Τύπου.
Κάτι που σπανίως βλέπουμε δυστυχώς στους συναδέλφους σας, όσες φορές προχωρήσαμε σε αντίστοιχες επιστολές.
Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,
Ν.Παπαϊωάννου
(γ.γραμματέας)

----- Original Message -----
From: Giorgos Frantzeskakis To: ΩΡΙΩΝ
Sent: Tuesday, April 13, 2010 8:23 AM
Subject: Re: Ανακριβές δημοσίευμα στη στήλη K9Life της Καθημερινής
Να είστε καλά και να γνωρίζετε ότι έχετε πάντα ένα ευήκοον ούς μέσα στο Κ9.
Χρόνια πολλά.
Γ.Φ.
Στη στήλη K9Life της Κυριακής 18/4/2010 ο Γιώργος Φραντζεσκάκης δημοσίευσε τη διόρθωση:

ΥΓ. Ο δαίμων της παραδρομής (αυτόν επικαλούμαστε οι δημοσιογράφοι για τις γκάφες μας αυτός θα πληρώσει και πάλι τη νύφη...) μετονόμασε σε "αγροφύλακες" τους θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου της Ρόδου. Πρόκειται για τους δύο ανθρώπους που διαλεύκαναν την υπόθεση των απαγχονισμένων σκυλιών στο νησί και οδήγησαν τον δράστη στη Δικαιοσύνη για μία καταδικαστική απόφαση-σταθμό που αλλάζει τα δεδομένα, όπως γράφαμε στο Κ9 της 21 /3. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου μάς έστειλε τη διόρθωση, με το ακόλουθο αίτημα:

"Περιμένουμε από σας και την εφημερίδα στην οποία εργάζεστε, που χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα και ευθύνη απέναντι στο αναγνωστικό κοινό της σε ό,τι αφορά τις ειδήσεις που αναδεικνύει, να διορθώσετε προς το ορθό την απόδοση των συγχαρητηρίων για την παραπάνω ενέργεια, γεγονός που θα έχει και συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Εκτιμούμε πως λόγω των παραπάνω, αν θεωρείτε πραγματικά αξιέπαινη τη συγκεκριμένη ενέργειά τους, οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγoυ Pόδoυ αξίζoυν την αναγvώριση του αναγνωστικού σας κοινού, έστω και τώρα".

Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, συγχαρητήρια στους θηροφύλακες, γιατί άνοιξαν το δρόμο σε μια νέα αντίληψη: Οτι, ίσως, αυτά που μας ενώνουν είναι, τελικά, περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν.

Δείτε όλη τη σελίδα εδώ: www.orion.net.gr/act/2010/k9life18042010.jpg

Εγινε βέβαια ένα λαθάκι, την επιστολή την έστειλε ο ΩΡΙΩΝ και όχι ο ΚΣ Ρόδου αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.