ΩΡΙΩΝ - Το Δίκτυο των Κυνηγών
Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάςΗ Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δολοφονεί το κυνήγι
Εκδρομή - Εκπαιδευτικό στη Καρυά Ολύμπου
Εκδρομή - Εκπαιδευτικό στη Καρυά Ολύμπου (8-10/8/2003)
Καρυά, αρνιά και τέλεια εκπαιδευτικά!!!
Το χρονικό μιας εξαιρετικής προκυνηγετικής εξόρμησης.

Γυρίσαμε χθες από την Καρυά Ολύμπου. Τα κορμιά μας γυρίσανε, γιατί τα μυαλά μας είναι ακόμη εκεί…
Είναι αυτό που λένε, κάθε καλό τελειώνει γρήγορα. Και μεις, όσοι ΩΡΙΩΝΕΣ μαζευτήκαμε εκεί από την Παρασκευή 8 Αυγούστου περάσαμε πολύ όμορφα.
Η ώρα ήταν περίπου 6.30, όταν ανηφορίζοντας με το LADA από Ροδιά για Καρυά, χτύπησε το κινητό μου. ΄Ηταν ο Τάκης Πέππας, ερχόταν από Αθήνα και σε λίγο θα έφτανε κι αυτός. Δώσαμε ραντεβού στο ξενοδοχείο και κλείσαμε να πάμε παρέα και για το πρώτο εκπαιδευτικό μας στον πανέμορφο κάμπο, να τρέξουν τα σκυλάκια μας, να περπατήσουμε κι εμείς.
Φτάνοντας στο ξενοδοχείο …ερημιά. Ούτε τζιπ, ούτε κόσμος. Μόνο ο ιδιοκτήτης, 2-3 άλλοι του χωριού και μία κυρία που κάθονταν μόνη, ατενίζοντας τον κάμπο. Και μία αφίσα κολλημένη στην είσοδο που προανάγγειλε τη συνάντηση. Τέτοιες αφίσες υπήρχαν παντού στο δρόμο, και στον ξενώνα . Διαφήμιση του ΩΡΙΩΝΑ. Αμέ!!! Νάναι καλά ο Θωμάς.

Δεν θα ήρθαν ακόμη σκέφτηκα...
Αφού ξεπεζέψαμε και παραγγείλαμε τους καφέδες την πλησίασα. ΄Ηταν η κυρία Γιώτα Αράπογλου με το μόλις 6 μηνών παιδάκι της στην κοιλίτσα της.
΄Εχουν πάει στον κάμπο μου είπε και εννοούσε τον άντρα της, τον δόκτορα Γκριτζάλα και τον Θωμά Μπατσέλα.
Το τηλέφωνο που χτύπησε είχε… άσχημα μαντάτα. Δεν έχει πουλιά, έφυγαν μου είπε ο Γκριτζάλας. Στεναχωρέθηκα. Βρε τα σκασμένα λέω, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πήξαμε και τώρα τίποτα…. Και κουβάλησα και τους ανθρώπους εδώ πάνω… Σοβαρά μιλούσαν. Μόλις γύρισαν μας το επιβεβαίωσαν. Εκεί που έψαξαν δεν υπήρχαν πουλιά.

Μόλις κατέφτασε ο Πέππας φύγαμε για κάμπο....
Ηρακλής, Μαρία, Θανάσης -υιός- και Ζέλκο (σκύλακας) σε πλήρη ετοιμότητα....
Τάκης και τα δύο επανιελάκια του κι αυτά έτοιμα. Δεν έχει πουλιά!!! Κι αυτά που φερμάρανε και σήκωναν τα σκυλιά μας τι ήταν; Ουφ ευτυχώς έχει πουλιά, πολλά πουλιά, δεν είχαν φύγει, απλώς τρόμαξαν που έμαθαν πως ήρθε ο Γκριτζάλας και έφυγαν από το μέρος που έψαχνε!!!! Και ήρθαν στο δικό μας….
Το τηλέφωνο χτυπά ενώ ο Ζέλκο έκανε μία καταπληκτική γυριστή φέρμα.
Περικλής Μπίρτσας - ΄Ολγα Μασλαρινού και η σετερίνα τους. Μόλις είχαν φτάσει και έψαχναν κι αυτοί για ορτυκάκια.

Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο.
Το πρώτο δείπνο ήδη ετοιμάζονταν. Παρόντες οι:

    Γιώργος - Γιώτα Αράπογλου, Θωμάς και Βάνα Μπατσέλα, οικογένεια Γκριτζάλα με τα Γκριτζαλάκια, Τάκης Πέππας, Περικλής - Όλγα Μπίρτσα, Ηρακλής, Μαρία, Θανάσης.

Τσιπουράκι (φερμένο από Γιώργο) με μεζέ γαύρο ημέρας δια χειρός Ηρακλή, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησε για να τον ετοιμάσει, μια και ήταν 5 κιλά γαύρος. Τα καταπληκτικά παϊδια και τα μπιφτέκια που ακολούθησαν έκαναν τον συμπαθέστατο Γρηγόρη - ιδιοκτήτη του ξενώνα - να μου πει εμπιστευτικά: "Είστε τα πιο φαγανά παιδιά που συνάντησα ποτέ!".
Ο Γκριτζάλας ανακηρύχθηκε ως ο γκρινιάρης της βραδιάς γιατί όλο έλεγε: "Τι αυτά ήταν όλα; Δεν θα φάμε άλλο; Πεινάμε. ΄Αντε".
΄Ηταν αλήθεια φαίνεται πως επί 3 μέρες πριν έτρωγε μόνον… ελιές για νάχει όρεξη. Πάντως τα χάπια του τα είχε μαζί και γι΄ αυτό χώνευε γρήγορα και την άλλη μέρα ήταν πάλι σε πλήρη ετοιμότητα. Και δώστου ο Γρηγόρης να ψήνει, η παρέα να πίνει το καταπληκτικό λευκό κρασί του γιατρού και να απολαμβάνουμε τη δροσιά της αυλής που είχε πια μετατραπεί σε κρύο! Τσακίσαμε και τα σταφύλια του Γιώργου (ένα τελάρο έφερε). Και χαρήκαμε που βρεθήκαμε όλοι μαζί.
Το άλλο πρωί είχαν καταφτάσει και οι καταπληκτικοί αδελφοί Μαγδαληνοί μαζί με έναν φίλο τους και τα σκυλιά τους. Ξεκίνησαν από την Αθήνα στις 1 τη νύχτα, και το χάραμα ήταν Καρυά. Σκυλιά τα παιδιά!!!

Ξεκινήσαμε για τον κάμπο. Τα ορτύκια ήδη κελαηδούσαν.....
Ξαμολήθηκαν τα σκυλιά μας και μεις, χωρισθήκαμε σε 2 ομάδες και κατακλύσαμε τα χωράφια. Καταπληκτικές φέρμες, πολλά πουλιά, γέλιο, βίντεο, φωτογραφίες. Αυτά τα ανέλαβαν οι Γκριτζάλας, Μπατσέλας, Ηρακλής και το υλικό θα το έχουμε από αυτούς κάποια στιγμή. Είναι οι κυνηγετικές και οι ανθρώπινες στιγμές του ΩΡΙΩΝΑ, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές!!! ΄Ετσι όμορφα περνούσαν οι κυνηγοί θα λένε το 2003…
Επιστροφή κατά τις 10 στο ξενοδοχείο, καφεδάκι, ανασκόπηση και το μεσημέρι για στην πλατεία του χωριού. Τραπέζι μακρύ, τσιπουροκατάνυξη και όλα τα σχετικά, συζητήσεις επιστημονικές, της πλάκας, της χαράς, του πειράγματος και μεσημεριανός ύπνος βάλσαμο. Στην αγκαλιά του Δία και της ΄Ηρας, ότι πρέπει για ερωτευμένους! Οι αδελφοί Μαγδαληνοί αναχώρησαν για τον κάμπο και μετά για Αθήνα.

Ξανά εκπαιδευτικό στις 7.00 το απόγευμα....
Πολύ καλό κι αυτό έμαθα, δεν το είδα, δεν πήγα, έκανα κοινωνικές επαφές στην Καρυά.

Κι ήρθε το βράδυ που όλοι αναμέναμε!...
Το μεσημέρι ανήσυχη είχα ρωτήσει τον Γρηγόρη για την τύχη του αρνιού που είχαμε παραγγείλει γιατί δεν το έβλεπα τριγύρω… "Μην ανησυχείς", μου είπε, "θα είναι έτοιμο στις 9.30 το βράδυ". Και ήταν. Και το τσακίσαμε όλο. Και αν ήταν κι άλλο πάλι θα το τσακίζαμε.
Και είχε έρθει και ο Γιώργος ο Χριστοδούλου με τη γυναίκα του, (το μωρό τους που σε λίγες μέρες γεννιέται) και την κόρη του, όπως επίσης και ο Μιχάλης ο Μαντέλας με τη γυναίκα του και τις 2 δίδυμες κόρες τους.
Ο έρωτας του υιού Γκριτζάλα και της μίας εκ των διδύμων του Μαντέλα επιβεβαιώθηκε, με όρκους αιώνιας πίστης από τη μεριά τους, δηλώσεις κ.α. Οι ευτυχείς γονείς τσούγκριζαν τα ποτήρια τους και η πιτσιρικάδα κοιτάζονταν όλο το βράδυ στα μάτια, μεταξύ φαγητού και παιχνιδιού… Κουμπάρα δεν βρήκαμε, παρ΄όλες τις φιλότιμες προσπάθειές μου να πείσω τον υιό Γκριτζάλα ότι ενδιαφέρομαι σοβαρά. Με απέρριψε με την πρώτη λέγοντας: "Καλέ εσύ τότε θάσαι γριά…". Νάσαι καλά παλικάρι μου!....

Τα βραβεία της συνάντησης απονεμήθηκαν από τον Θωμά στον Γκριτζάλα, Χριστοδούλου, Αστρά και στον ίδιο (μισό - μισό με τον Ηρακλή). Επ΄ αυτών αναλυτικά από τον Θωμά, ο οποίος τα φιλοτέχνησε και τα απένειμε.

Η βραδιά έκλεισε με ποτό στο μπαράκι....
΄Ολα τα άλλα που είχαμε προαναγγείλει, κλαρίνα, ακορντεόν κ.λ.π. αναβλήθηκαν για την άλλη φορά.. Ο Μιχάλης δεν ήταν ίσως σε φόρμα, ίσως να έφταιγε που καθίσαμε μέσα στον ξενώνα και όχι στην αυλή, όπου σίγουρα θα μας είχε συνεπάρει το φεγγάρι και ο ΄Ολυμπος που κρέμονταν από πάνω μας. Δεν πειράζει Μιχάλη, νάσαι καλά την επόμενη φορά σίγουρα θα το κάψουμε!

Το άλλο πρωί, η ομάδα βγήκε ξανά....
Η ημέρα συνεχίσθηκε με συλλογή μανιταριών στον κάμπο και στον ΄Ολυμπο, στο Μπεχτές που για ακόμη μία φορά μας κατέπληξε με την ομορφιά του. ΄Οσοι για πρώτη φορά ανέβηκαν εκεί, είμαι σίγουρη ότι χάρηκαν τη λεβεντιά αυτού του Βουνού.
Και το μεσημεριανό μας, αφού αποχαιρετήσαμε την οικογένεια Αράπογλου, στην αυλή του Γρηγόρη ήταν το καλύτερο κλείσιμο αυτής της συνάντησης. Τηγανητές κεφτεδούλες δια χειρός Μαρίας, τηγανητά μανιτάρια από τη Βάνα με τη συμμετοχή της ΄Ολγας, κ.λ.π., κάτω από την απειλή της βροχής που δεν άργησε νάρθει… Αέρας, βροχή, ο ΄Ολυμπος μας έδειξε πόσο γρήγορα αλλάζει και ο Δίας μας αποχαιρέτησε με τους κεραυνούς στο χέρι.

Υπνοξεκούραση μιας ώρας, καφεδάκι στην αυλή και αποχαιρετισμός στην ΄Ολγα και στον Περικλή που θα επέστρεφαν Θεσσαλονίκη. ΄Οσο για τον Τάκη, θα έμενε εκεί και εκείνο το βράδυ μια και είχε 2 βδομάδες διακοπές μπροστά του. ΄Εμεινε έτσι για να μας κάνει να σκάσουμε. ΄Η έμεινε για πάντα εκεί;
Η Βάνα και ο Θωμάς ήρθαν στο Βόλο. Κι αυτοί για διακοπές στο Πήλιο. Για αποτοξίνωση από τα κρέατα ο Ηρακλής μας μαγείρεψε μια καταπληκτική ψαρόσουπα στο σπίτι μας (ψαράκια ψαρεμένα από τα χεράκια του με ψαροντούφεκο -σμέρνα, ροφαδέλι, και άλλα μικρά , σ΄ αυτά έχω κι εγώ συμβολή…).
΄Υπνος και προσγείωση στη Νομαρχία στις 7.30 το πρωί σήμερα… Ανώμαλη προσγείωση.....

Γεμάτοι όλοι μας από αυτή τη συνάντηση. Φαινόταν σε κάθε στιγμή που περνάγαμε μαζί. Οι συναντήσεις μας έγινα θεσμός. Γίναμε περισσότερο φίλοι, περάσαμε όμορφα, χαρήκαμε και μεις και τα παιδιά μας και τα σκυλιά μας.
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μία συνάντηση με τη βελουδομάτα στα Ιωάννινα, μία συνάντηση με περισσότερους ΩΡΙΩΝΕΣ (διοργανωτής όπως δήλωσε ο γιατρός).
ΩΡΙΩΝΕΣ που δεν ήρθατε μη χάνετε τέτοιες ευκαιρίες.!!! Ελπίζουμε νάσαστε μαζί μας την επόμενη φορά..

Ευχαριστώ όλα τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν, που πίστεψαν ότι θα περάσουμε καλά και που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Βόλος 11 Αυγούστου 2003
Μαρία Κ. Στυλιαρογιάννη

Χρήστος+Μάκης Μαγδαληνός: Αγαπητή Μαρία, σε ευχαριστούμε για τη διοργάνωση και για τις υπέροχες στιγμές που χαράχθηκαν ανεξήτιλα στη μνήμη μας. Χρήστος + Μάκης.


Kώστας Γκριτζαλας:Αγαπητοι φιλοι! Θα θελα πρωτα απ ολα να ευχαριστησω τον Ηρακλη με την Μαρια που οργανωσανε την εκδρομη..!!!!!! Ηταν μια υπεροχη εκδρομη , και πιστευω οτι τωρα πια που δεσανε οι παρεες θα οργανωσουμε και αλλες.! ..Σε λιγο λεπτομερειες ..ετσι και αλλοιως δουλεια δεν εχει..και αυριο ειναι τελευταια ημερα ..μετα θα ασχοληθω εξ ολοκληρου με τα σκυλια μου..επιτελους..!!!!! Προεδρε περιμενε...θα μαθεις πολλα...χαχαχαχα!!!!!!!!!!! K. Γκριτζαλας!


Γιώργος Αράπογλου:Δεν ξερω αν τα χαπια καναν τη δουλεια τους, σιγουρα ομως ειχαν παρενεργειες. Τις ευχαριστιες μου σε ολα τα παιδια για την καλη παρεα κι ιδιαιτερα στην Μαρια για την οργανωση. Για οσους δεν ηρθαν ευχομαι να μην το επαναλαβουν. Aραπογλου Γιωργος 11-8-2003


Η αφίσα που έφτιαξε ο Θωμάς Μπατσέλας- Clik to Enlarge! Bin - Φέρμα στα ορτύκια της Καρυάς- Clik to Enlarge! Οι Γαμπροί...υιοί Γκριτζάλα- Clik to Enlarge!
Η Greta - Φέρμα στα ορτύκια της Καρυάς- Clik to Enlarge! Tα σέττερ των Μαγδαληνών στην Καρυά- Clik to Enlarge!
Κυνηγοί συναχθέντες εν Ολύμπω αγώνας κυνηγετικούς και συμπόσια εποίησαν
Εδοξεν καλόν Μαρία και Ηρακλέα συμπόσιο ιερό Ολυμπίοις και Ωρίωνι δόξης εν Καρυά Ολύμπου , ομού μετά αγώνων κυνών θηρευτικών ποιείν ,ορτύκων . Κηνυγών πάραυτα προσέλευση κηρύττοντες μηνυμάτων πολλών απέστειλαν κοινώ ,διαδικτύω . Πανέλληνες κυνηγοί συνήρχοντο συμποσίω χωρών πολλών εκπροσωπούντων τα κοινά των κυνηγών. Μαγνησίας τέκνα λαμπρά Μαρία Στυλιαρογιάννη και Ηρακλής Αστράς ορμόμενοι , ιχθύων και πετεινών φόβητρα ,ομού μετά κυνός καλλιπάρειου θηρευτικού τε φερέλπιδος κυνηγίσκου υιού Μαρίας Αθανάσιου , προσήλθον εκ θαλάσσης έως νεφοσκεπών ορέων. Τάκης Πέππας ο νεότερος εξ Ατικής επέδραμεν έως χώρας Θρακών εκστρατείαν μεγάλην κυνηγετικήν, καρχαρόδοντας λεονταροειδείς κύνας ,το δέμας σκύμνους ψυχή λέοντος εχόντων ,δύο λευκομέλανας , εν ιερώ Ολύμπω στρατοπεδεύσας ,ηγείτο Εκ Χαλκιδέων και Βοιωτών προσήλθεν πλήθος μέγα , ιητρού Γκριτζάλα θεραπευτού μεγίστου αρχηγεύοντος ,συν γυναιξί και τέκνοις , κυνών θηρευτικών ασημόχροων αρίστων δύο συνοδεία , λευκόν οίνον κομίσας μετά ιαμάτων τε φαρμακίων βρόσιν και πόσιν ιάσθαι εν συμποσίω Καρυάς. Ωκύποδες αδελφοί Μαγδαληνοί Τάκης και Μάκης, νύκτωρ δρομαίοι ώσπερ αποδημητικά πετεινά εωθεινοί κατέφθασαν εγκαίρως , πορτοκαλόχρομους καλλιδόριους κύνας θηρευτικούς έχοντες δύο ,ομού μετά νεαρού κυνηγού φίλου , πολύβουης Αθήνας ορμόμενοι , ταχυτάτω άρμα λαμπρόν επιβαίνοντες. Εκ Μακεδόνων προσήλθε πλήθος κυνηγών μέγα Μπατσέλας Θωμάς εκ λιμνών χώρας Ορεστίδος , σήματα δόξης ποιήσας δρόμοις έθεκε έως Ολύμπω, άθλα κομίσας τοις αρίστοις των κυνηγών δοθείναι, αμανιτών συλλέκτης μέγας ,πρώτος εισήλθε Καρυάν, κατελθών εξ ορεινής δασοσκεπούς Καστορίας εως θαλάσσης Μαγνησίας μετά συζύγου Βάνας συνοδεία. Πιερίας πεδία ,καρπούς γλυκείς βρύθοντα πλήθος , Αράπογλου Γιώργος μετά συζύγου εκπροσωπήσας φαιόχροου κυνός συνοδεία ,σταφυλάς κομίσας συμποσίω πολλάς θρέψας κυνηγούς , αποσταγμάτων οίνου φιάλην σπονδάς Ωρίωνι έφερεν εν φορτηγώ σκούρο μέγα , Κίτρους ορμόμενος κηπουρικήν τέχνην κατέχων. Μπίρτσας Περικλής εκ Τριλόφου Θεσσαλονίκης , άρχων κοινού Μακεδόνων κυνηγών , μετά συζύγου Μασλαρινού Ολγας, κυνηγού άμα τε δασών φύλαξ , διδάσκαλος θηραμάτων εκτροφής τέχνην αναδειχθής , συνοδεία καρχαρόδοντος κυνός ,θήλυ το γένος ,φύλακος γενναίου τε θηρευτικού αρίστου εν Καρυά κατέλυσε. Θετταλοί προσήλθον επομένην συμποσίω μετέχοντες. Ολυμποσκέπαστης Σκοτίνης παρα θιν αλός ημέραν πρώτην διήλθεν Μπατσέλας , Γκριτζάλας τε Αράπογλου ματαίως ερευνώντες προς αγραν ορτύκων εν υψιπέδοις Καρυάς Μπίρτσας τε Μασλαρινού αγαθήν τύχη έχοντες στάσην Ποιούντες , πεδιον διαβαίνοντες, φέρμας ορτύκων έσχον Πέππας Αστράς Στυλιαρογιάννη ,μετά πάθους ταχέως εκδράμοντες ,άρτι αφικνούμενοι ξενώνι ,συναντήσεις έτυχον ορτύκων, γνώσης αρίστης τόπου κατέχοντος Μαρίας. Συμπόσιον υπαίθρω νύκτωρ διεξήχθη , ιχθιδίων διαπρέψας παρασκευήν όξους τε ελαίου Αστράς Ηρακλής εκ θαλάσσης φέρων ορεσι ,τιμη Ωρίωνι δωρήσας συμποσιούντες Οινον κάλλιστον λευκό Βοιωτικόν , γέρας Γκριτζάλα, ακρατον ες φιάλην μεγίστη μετέφερε οινοχόος Γρηγόρης άμα τε άριστος ψήστης κρεάτων , ανεδειχθη. Αποσταγμάτων Κιτρικών σπονδή , συνοδεία ιχθιδίων εν σπουδή εγένετο , κατεφαγόντων τη εμφανίσει ώσπερ ψαρόνια ακολουθώντα γεωργόν υνίω διασπείροντα σίτον ,επιπέσοντα αγεληδόν παρα πόδας ιπτάμενα. Εγερθέντες , κυνών ανησυχούντων τε Μαγδαληνών αφικνούντων , κυνηγοί συνετάχθησαν υπαίθρω. Ώσπερ όφις πολυβουος ποικιλόχρους πομπή κινούντες , τετράτροχοις διήλθον ρύακα ύδατος ,νεφέλη κόνεως υπεριπταμένης πομπής εν πεδίω κινούμενη δρομαίως, ες φάλαγγος κεφαλή Μαρία οδηγός , δεινός γνώστης τόπου οδών και ορτύκων Καρυάς τε περιχώρων Μέγα πλήθος ποικιλόχροων κυνών άμα τε κυνηγών εξήλθε πάραυτα φάλαγγος αφικνούσης τόπω αγώνων. Κριτής μέγας τε αλυτάρχης αγώνων Μπατσέλας ωρίσθη , σκήπτρο ποιμενικόν κραδαίνων έδωκε σήμα άρξασθαι. Εικονοσκόπια εν πολλοίς ανηρτήθησαν ,Αστράς εζώσθη πλείονα ειδικός όντας. Γκριτζάλας τεχνολογίας χρήσην εποίησε φέρων μηχανήν κινήσεις διάρκειαν εγγράψας . Ως στράτευμα ηνοίχθησαν παρατάξει κύνες τε κυνηγοί ορτύκων ίχνη ες καλάμου σίτου θερισθέντος αγρούς ανεζήτησαν .κυνών αριστος ανεδείχθη τε πολυνείκης εμπειρος κυν ,θήλυ το γένος, Γκριτζάλα κυναγωγού . Καρχαρόδοντες κύνες Πέππα εριστικοί , πέρας αγώνων μεγαλώσωμους συναγωνιστές ,θαλεροί όντες, απείλησαν χαίτην ανυψόντες ως λέοντες τρομαχτικοί, φόβον εσπείροντες φιλησύχους κύνας υπολοίπων κυνηγών. Ύδωρ δώσαντες κυσί ,αναχωρούντων ξενώνι αφίκονται κυνηγοί ταχέως κεντρικής οδού διελθόντες πομπή. Υλακές ,γρυλίσματα πολλά εριστικά μέχρις εν τάξη τίθεσθαι αλύσω τε κλωβών θηρευτικοί κύνες υπαίθρω. Συμπόσιον πλήθος πολύ ετίμησε , μετά γυναικών και τέκνων εν πλατεία Καρυάς αποσταγμάτων πόσιν μετά οπτών κρεάτων και τυρών ,υψικόμορφων πλατάνων σκέπης. Αγώνες εγένοντο εσπέραν Μαγδαληνών αναχωρούντων εικόνων αρίστων κύνας ποιούντες εν πεδίοις ,έργον τέχνης. Αριστοι πλείονες κυνών ,τέρψιν έφερον κυνηγοίς ,ορτύκων ιχνηλασίαν ποιούντες,κάλλιστος ένεκα εμπειρίας ανεδείχθη κύν θήλυ το γένος , Γκριτζάλα κυναγωγού , και πάλιν. Οβελίοις αμνός τεθείς Γρηγορίου φροντίς μεγίστη οπτός εγένετο ,διαμειρασθείς κάλλιστα συμποσιαζομένοις Θετταλοί αφικνούνται δύοντος ηλίου συν γυναιξί και τέκνοις άπαντες ,αμαξηδόν ανερχόμενοι Καρυάν δρομαίως. Χριστοδούλου Γιώργος κοινού Θετταλών κυνηγών , και σύζυγος αυτού μετά νεαράς χαριτοβρύτου κόρης , εν τιμή εισήλθε χώρω συμποσίω εναγκαλισμών πολλών, εκ Λαρίσης παρά Πηνειώ ποταμώ κειμένης ,ορμόμενος Μαντέλλας Μιχάλης κιθαρωδός τε υμνωδός μέγας κυνηγός ορτύκων , μετά διδύμων καλλιπάρειων κορασίδων αγαπητών μάλα και γυναικός προσήλθε ,Λαρίσσης ομοίως ορμόμενος, Σκοτίνη Ολύμπου παρά θιν αλός διαμένοντος. Μέγιστο εγένετο συμπόσιο οίνου ρέοντος ,Ωρίωνι τιμή ,εν Ολυμποσκεπούση Καρυά εντός οικίας ξενώνα. Αθλα απένειμε Μπατσέλας κριτής ελλανόδικος , αρίστοις Γκριτζάλαν ιατρόν Χαλκιδέα το πάλαι ποτέ Ιλλυρικό γένος, κρατήρ χρυσούς εδόθη πρώτην νίκη ως κυναγωγός έσχεν , άλλων διακριθέντων κυνών πολλών τω αγώνι Χριστοδούλω εκ Λαρίσσης κρατήρ εδόθη αμνών την βρώσιν πρωτεύσας ως μεγίστην τάξην τε προθυμία επέδειξε , οπτήν δοράν μέχρις τέλους κατέφαγε, αφήκας φρούτων εσθιέναι άλλοις, ιατρού δευτέρου όντος , ένεκα ιαμάτων χρήσην ποιήσας ημέρας πολλάς , αντοχήν δείξας τω συμποσίω ,πολλοί δε διεκρίθησαν ακόμη. Μπατσέλας Καστοριεύς ,κριτής ών ,μετα Ηρακλή Αστρά οίνου πόσιν διεκρίθησαν ομοτράπεζοι όντες ,φιάλην χρυσέουσα βοιωτικού οίνου απέσπασαν υπολοίπων ,ένεκα αντοχής και πόσης ,χρυσούν κρατήρα ομοίως έλαβον από κοινού ,ον εχάρισε Μπατσέλας τω Ηρακλέα.. Θετταλοί αναχωρούντες μεσονυκτίω , λοιπών εγένετο εξόρμησις οικισμώ ,εν πομπή νυχτερινή ,οινοπνευμάτων πόσιν ζητούντες ,αστερόεντος ουρανού σκέπην έχοντες Γκριτζάλας ιατρός απέσχε ,νίκην εχάρη πρώτη κυναγωγού κατακλιθείς ,.Εγερθέντες κυνηγοί πρωίαν επομένης, Μπίρτσας και Ολγα σύζυγος, άριστοι φίλοι Υπνου αναδειχθέντες, εν ηρεμία διήλθον .Γκριτζάλας πολύβουης συνοδείας τέκνων τε κυνών συν γυναιξί ανεχώρησε. Νεφοσκεπήν Ολυμπον έδοξε κυνηγοίς εξορμήσαι ,τιμήν Αρτέμιδι και Ωρίωνι κυνηγών προστάται όντες , ποιήσαι Πέππας και Αράπογλου απέσχον ,εκ καμάτου αιτίας ες ξενία διαμένοντες σκιάν ,εκ μακρών παρατηρούντες. Ελικοειδήν οδό ,διελθόντες φαράγγων καταφύτων , λειμώνων ορεινών, ελάτων σκέπης, ανήλθον Διός τον τόπο. Μπατσέλας ανερχόμενος αμανίτας ανηύρε ,συλλέξας πάραυτα μετά Βάνας συζύγου ,γνώστες όντες μυστικών τόπων και βρωσίμων αμανιτών, εμήνυσε κυνηγοίς οιωνόν. Εν φυλακείω πυράς πομπή ανήλθε, προστασίαν Ολύμπω προσφέρον, ένθα έδοξεν Μπίρτσαν αγώναν σκοπευτικόν Ωρίωνι ποιείν. Οπλον ,αέρος χρήσην ποιούντος ,σφαιρίδια μολύβδου βάλλον ,εκ τετρατρόχου έσχε κυνηγοίς προσφέρων. Μπατσέλας επρώτευσε μακράν ,σκοπευτικήν δεινότητα δείξας, μεταλικήν φυάλην ζύθου κενήν διατρυπείσας πολλάκις. Ολγα Μασλαρινού διεκρίθη τω αγώνι ,Μπίρτσας έσχεν μετά Αστρά επιτυχήν βολήν. Θανάσης κυνηγίσκος ματαίως μετά πάθους προσπάθειας πολλάς φυάλην έβαλλεν μολύβδου. Αμανίτας πολλάς συνέλεξαν κυνηγοί, Μαρίας και Ηρακλέα ηγουμένων ες υδροκρατούντα τόπο μανιταρόβρυθον ήλθον. Νεφών απειλητικών εν κορυφοίς συνελθόντων μελάνων ένεκα υψιπετών πτηνών συνοδεία αρπακτικών , πομπή δρομαίως Καρυά κατήλθε. Αράπογλου μετά γυναικός κύνα φορτηγώ αλύσου τάξας ,ανεχώρησε αφικνουμένων υπολοίπων. Πέππας δια βοής αφυπνίσθη μεγάλης ,προσκληθείς συμποσίω αμανιτών μετέχει, άρτι κατακλιθείς .Αποχωρούντος Γρηγόριου γυναικών αναλαβόντων ξενώνι εποίησαν συμπόσιο Αμανίτας συνέφαγον ρητινούχου οίνου πόσις ,βοιωτικού τελευτήσαντος εν μεγίστω συμποσίω ένεκα αγώνος, εγένετο. Υψιβρεμέτης Ζεύς οιωνούς ομβροειδούς επέστειλε ένεκα οσμής αμανιτών τε κρεάτων ανελθούσης Ολύμπου κορυφής Εν υπαίθρω χώραν ,υαπετού πίπτοντος ,ανέμων ισχυρών κατερχόντων ορέων κορυφάς , νεφέλης τα γύρω καλύψαντα μελανόμορφης , διεξήχθη συμπόσιον τελικόν Καρυάς. Αναπαυόμενοι επ' ολίγοις μορφέως αγκάλην γλυκείαν πέσοντες οι πολλοί, συνήλθον αναχώρισην οργανώσαι. Πέππας παραμένων Καρυά εκπροσωπήσας κοινό και επομένην εν υψιπέδοις ,χαιρετών αναχωρούντας ες τόπον εκάστω ,εκοιμήθει ξενώνι φρουρούντων κυνών . Αμαξηδόν κατερχόμενοι έως θαλάσσης τόπον δρομαίοι κυνηγοί ,οδούς διαφόρους δασοσκεπούς κατήλθον. Ες Βόλον Μπατσέλας διανυκτερεύσας ,ιχθείς χύτρην εγεύσθη πολλούς δια χειρών θηρευθέντων Ηρακλέα , πορείαν νότω έσχε , θαλάσσης κλέη αναζητών Μαγνησίας. Σκέπην Πηλίου δασοσκεπούς παρα θιν αλός κ,υμάτων φλοίσβου βοήν συνοδείαν έχων ,έπος Καρυάς συνέγραψεν.
AMNOY ΒΡΩΣΙΝ ΠΡΩΤΕΥΣΑΣ - Clik to Enlarge! ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΣ ΚΥΝΑΓΩΓΩΝ ΟΙΝΟΥ ΠΟΣΙΝ ΠΡΩΤΕΥΣΑΣ- Clik to Enlarge!
AΜΝΩΝ ΤΗΝ ΒΡΩΣΙΝ ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΣ ΚΥΝΑΓΩΓΩΝ ΟΙΝΟΥ ΠΟΣΙΝ ΠΡΩΤΕΥΣΑΣ